.

13/4/07

Ségolène, la gran oportunitat per a França

A data d’avui son 135.000 les contribucions que per Internet ha rebut el programa de la candidata socialista a les properes eleccions presidencials franceses, Ségolène Royale. Una campanya que ha trobat a la web de la candidata una insospitada font de difussió i recollida d’aportacions.

Només cal conectar-s’hi i veure l’abast i transparència que aporta, una fita participativa que apropa la política al electorat: http://www.desirsdavenir.org/ (desigs de futur). Aquesta forma de relació oberta ja qualifica l’esperit social de Ségolène, el lema bàsic amb que es presenta ho diu tot: “Més justa, França serà més forta”.

Potser com a espectadors, desde el nostre país hi ha dues coses que podem preguntar-nos: quines solucions aporten els socialistes francesos a la construcció de la Unió Europea i al problema de l’exclussió social als barris perifèrics?. Doncs en primer lloc proposen un retorn a un programa de serveis socials, augment del salari mínim i de les pensions que la dreta ha erosionat i que cal restablir per a corregir desigualtats i alhora per a erradicar el pessimisme que va portar a votar no a la constitució europea.

Ségolène aposta per una Europa social. D’aquesta mateixa política de serveis deriva un altre tractament dels conflictes i marginació als barris perifèrics, que no pot ser simplement policial. Ségolène propugna la intervenció dels mediadors socials de proximitat, el diàleg i el rebuig al racisme, a estigmatitzar els diferents. Només millorant els serveis públics i el poder adquisitiu resulta eficient el compromís socialista de defensar les conquestes sindicals, com la jornada de 35 hores i d’estimular l’economia,. La igualtat en la diversitat es doncs l’eix de la proposta de Ségolène davant del liberalisme empobridor de la dreta i de la perillosa xenofòbia ultra.

El programa de 100 propostes inclou mesures molt concretes com la prevenció de la deslocalització industrial o la promoció pública de les empreses creades per joves. Ségolène no ha tingut embuts en prendre el compromís d’aturar els abusos de les comissions bancàries, quelcom ben precís i sentit per la majoria. Més educació, més treball, millora del medi ambient i lluita contra tota forma de violència, son les propostes de Ségolène que van al moll de l’os de la vida quotidiana de la ciutadania, que defugen caure en debats identitaris que no aporten més que confrontació i que son el terreny preferit dels conservadors. França s’aboca a l’oportunitat de ser més justa per a fer més forta Europa.