.

17/11/08

Les propostes de l’Estat enfront la crisi econòmica

Dins les Jornades de Conjuntura Econòmica Actual. Mesures per impulsar la competitivitat del territori, avui ens ha visitat el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, que ha participat en una de les sessions col·loqui del Sabadell Tribuna Oberta.

A banda d’agrair al ministre la sensibilitat que ha tingut per participar en aquest debat que estem fomentant a Sabadell per reflexionar, tots plegats, sobre aquelles mesures que ens permetran encaminar-nos cap a la reactivació econòmica, voldria destacar alguns aspectes de la intervenció del senyor Corbacho a Sabadell.

En aquest context de recessió, en què l’atur s’està incrementant, cal un canvi de model econòmic més sostenible en el temps. En aquesta situació, i per tal d’assegurar la competitivitat de les nostres empreses i indústries, ha comentat el ministre que “cal invertir en coneixement i formació. Cal guanyar valor afegit, potenciar la investigació i en definitiva la competitivitat”. També s’han de prioritzar, en paraules del representant del govern de l’estat, “les polítiques socials perquè qualsevol persona quedi recollida per aquesta xarxa de protecció”.

Aquestes apostes bàsiques són les que, de fet, ha impulsat la ciutat de Sabadell. La formació i els serveis socials han centrat bona part dels nostres esforços en aquest context de crisi per, d’una banda, donar respostes als afectats per la recessió i, de l’altra, preparar-nos el millor possible per quan sortim de la crisi. Així s’ha vist reflectit en les darreres accions municipals per dotar de major pressupost les partides de serveis socials, educació i promoció econòmica.

També ha parlat avui el ministre sobre el finançament local. I és que, en un context com el que vivim, els Ajuntaments hem de fer un esforç encara superior a l’habitual per donar resposta als requeriments i necessitats dels nostres veïns i veïnes. També en aquest àmbit les entitats municipalistes hem trobat el suport de Celestino Corbacho. El ministre s’ha mostrat a favor de renegociar el model de finançament local i fins i tot de permetre un major endeutament dels Ajuntaments, això sí, “amb la condició d’invertir en obra pública i generadora d’ocupació”.

Precisament l’aportació de propostes i trobar punts d’enteniment és l’objectiu de les Jornades de Conjuntura Econòmica Actual. Es tracta de sumar propostes que ens permetin traçar camins comuns de futur. Com ha dit el ministre “estem en un moment de dificultats. Però els hem d’aprofitar per fer canvis”. Aprofitar en definitiva per prendre aquelles mesures que ens permetran sortir amb més força de la crisi econòmica.