.

16/5/07

Recordant Mauthausen

Tots junts, i amb el mateix sentiment i respecte per les víctimes, fem un acte de memòria històrica. Memòria històrica no pas per recordar des del ressentiment i la ràbia perquè això ens situaria al bàndol del terror. El que fem és no oblidar aquells que van patir per nosaltres.
Amb aquest acte prometem no oblidar mai el seu sacrifici. La seva lluita a favor de la llibertat i la justícia. I també recordem a les víctimes del nazisme per aprendre. Aprendre a no tenir mai més una Europa sagnant que destrueixi vides i estengui el patiment. Ells van lluitar per l’Europa que avui tenim.
Una Europa que fa 50 anys va signar el tractat de Roma. L’Europa somiada pels federalistes dels anys 50, l’Europa dels 27 països.

  • Una Europa en què els principals drets, els drets més importants siguin els drets humans.
  • Que la finalitat de l’estat sigui el benestar de les persones.
  • Una Europa plural i lliure
  • Una Europa dels ciutadans que potencií la participació i la democràcia.
  • I sobretot, una Europa que descarti la violència i totes les formes de terrorisme
Aquesta és l’Europa que ells van somiar i per la que van morir, aquesta és l’Europa que, avui, gràcies al seu llegat construïm. I vull recordar les paraules de Félix Quesada, un dels supervivents de Mauthausen, que explica que quan arribar al camp de concentració la primera cosa que els van dir va ser: No sortireu per la porta, sortireu per la xemeneia del crematori.

150 mil persones van morir a Mauthausen. I la seva mort no s’ha convertit en fum, s’ha convertit en la nostra força, la nostra memòria, el nostre coratge per fer possible que les nostres ciutats creïn una nova cultura dels drets humans. En què els valors de la igualtat, la solidaritat, la democràcia de proximitat, la participació i la transparència inspirin els drets humans en l’àmbit ciutadà. Per la llibertat, per les ciutats en pau. Rendim homenatge a les víctimes del nazisme. Gràcies per haver-nos donat tant, i ensenyar-nos el camí d’una Europa en pau, una Europa de les ciutats que avui, gràcies a vosaltres, podem fer possible.