.

18/9/08

Reunió amb el Conseller Castells pel finançament local



En els darrers dies, o fins i tot setmanes, el municipalisme català, com una sola veu, ens hem fet sentir més que mai per reclamar un canvi just i necessari. Està clar que no es tracta d’una reivindicació nova, ve de molt lluny, però amb les circumstàncies econòmiques actuals s’ha fet insostenible.

Ahir ens vam reunir amb el conseller Castells per iniciar les reunions de treball en matèria de finançament. Ha estat la primera després de l’acte institucional del passat 10 de setembre a la Generalitat en què prop de 300 càrrecs electes demanàvem un nou model de finançament per a les administracions locals. La reunió va ser clara, profitosa, i he de dir que la predisposició del conseller va ser bona. Va demostrar que entén el món local, o si més no és conscient del pes que l’administració local té en la gestió d’allò que necessita el ciutadà. Com porto dient en els darrers dies, hi ha diverses mesures que el govern central podria prendre per ajudar a l’economia local, i de pas ajudar també els ciutadans i ciutadanes dels nostres municipis. Un exemple és crear un fons de compensació per reinvertir l’IVA que els Ajuntaments han de pagar en les obres públiques. I en aquest sentit, posaré un exemple molt clar: amb els 340 milions que els ajuntaments catalans vam pagar d’IVA el 2004, es podrien haver finançat 17.000 places d’escola bressol, la meitat del compromís del Parlament.

Però no només demanem, també ens comprometem, estem disposats a esforçar-nos una mica més si ens flexibilitzen la nostra capacitat d’endeutament. I tot això per evitar haver de recórrer a incrementar la pressió fiscal als nostres veïns i veïnes. Això no ho volem fer, no ho farem. Si no disposem de més recursos, està clar que haurem de redefinir el nostre calendari d’inversions, en detriment del progrés dels nostres pobles i ciutats. Els ajuntaments donem molts serveis, sovint més dels que se’ns reconeixen. Però ja no queden diners, ja no podem. Per això vaig demanar fermament al conseller Castells que el govern de la Generalitat que no impulsi noves lleis que suposin més càrrega econòmica, perquè els ajuntaments ja no ho podem assumir.

Amb el conseller Castells vam quedar d’acord perquè el municipalisme català, que també és govern, faríem front comú per reivindicar un millor finançament autonòmic i local a l’Estat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

"Una cosa és el que es diu, i l'altra el que es fa". Esperem que els compromisos d'en Toni Castells arribin a bon port. Tots i totes posem esperança, però volem fets.
Isabel F.