.

2/12/08

Punt i seguit a les jornades econòmiques

El debat per buscar solucions a la situació actual de crisis van cloure ahir amb la presentació de l’informe de conjuntura i una conferència del catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona, Joan Tugores.

Joan Tugores va fer un breu anàlisi de la situació actual i va exposar també algunes de les claus a tenir en compte en un futur. Tugores va explicar que des de la Segona Guerra Mundial, mai totes les economies avançades havien entrat en crisi alhora. “L’any 2009 pot ser més greu perquè a Espanya es presenta un creixement per sota de l’Eurozona”, explicava el catedràtic de la UB. No obstant aquestes dades, el conferenciant va fer èmfasi en què l’evolució ve del suport i el recolzament a les petites i mitjanes empreses que siguin capaces de moure moltes altres empreses, més que de les grans multinacionals. Catalunya, i concretament Sabadell, està molt ben posicionada en aquest àmbit perquè a la nostra ciutat, segons recull l’Informe de Conjuntura, destaca la lleugera sobreespecialització en microempreses en comparació amb la comarca i la província. De fet, el 75% de les empreses tenen entre 1 i 5 assalariats.

Va ser també molt encoratjador sentir com el catedràtic Tugores lloava la tasca que es desenvolupa al Vapor Llonch dient que “les accions que es fan a Sabadell i al Vapor Llonch van per un bon camí. Heu de continuar fent aquestes activitats i així la crisi serà menys profunda i més curta”.

Precisament, l’Ajuntament de Sabadell s’està treballant per fer el pas al canvi de model econòmic. És per això que vam decidir engegar el cicle de les jornades econòmiques. I des de Sabadell apostem per l’economia del coneixement i posem esforços per millorar la situació.

Amb la sessió d’ahir al Vapor Llonch, podem dir que tanquem el primer cicle de jornades econòmiques, tot i que de les pròpies jornades se'n deriven altres activitats que son les que farem en un futur. El proper any queden pendents les intervencions del conseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, i del Secretari d’Estat d’Economia, David Vegara.

Balanç positiu

Les conclusions del cicle de jornades sota el títol Conjuntura Econòmica Actual. Mesuras per impulsar la competitivitat del territori, fan palès que cal canviar el model econòmic existent i potenciar la formació com a mètode per reorientar el futur laboral de molts treballadors que han quedat a l’atur. Un altre aspecte important que es pot extreure de les jornades és la necessitat de retornar la confiança en el sistema bancari i generar liquiditat al sistema financer, així com garantir l’atenció als més desfavorits.

A grans trets aquests són alguns dels factors més rellevants que s’han consensuat a llarg de les 6 sessions del cicle, impulsat per l’Ajuntament, i ha volgut establir un marc de reflexió entorn la situació de crisi que es viu de manera global centrada en els canvis que se’n deriven en un entorn més proper.

Les jornades econòmiques han servit per desenvolupar les propostes i accions que estan en marxa o que es preveu desenvolupar per part de tots els agents públics i privats. Per aquest motiu han participat representants de l’administració local, autonòmica i estatal, institucions com la Cambra de Comerç, entitats financeres, sindicats o entitats socials, entre d’altres.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Manuel:
Estava leyendo algunos de los comentarios que han escrito en tu blog y me gustaría resaltar uno de unos textos más abajo, en el que se menciona el tema de las veguerías.
No estoy de acuerdo en que nos incluyan en la veguería de Barcelona, porque somos una zona (el vallès) con una historia sin demasiada relación con la de Barcelona, y en la que se ve que el Vallès siempre ha sido una zona muy diferenciada del resto de Catalunya. Además, no solo no somos el area metropolitana de Barcelona, sinó que tenemos nuestra propia área metropolitana.
El Vallès siempre ha sido una economía muy importante en España y el resto de Catalunya, y espero que lo siga siendo.
Coincido, por lo tanto, con esos comentarios que he visto en otras entradas tuyas, y te pediría que intentaseis crear (tú y los demás alcaldes del Vallès Occidental y el Oriental) una veguería própia para el Vallès, la cual cosa nos beneficiaría a todos los vallesans (que somos más de 1.000.000).

Gracias.

Anònim ha dit...

Felicitats per la iniciativa "Cojuntura Econòmica actual"!!!!. Antoni Castells i David Vegara ens donaràn el seu punt de vista?; ha estat una pena no poder escoltar la seva opinió.

Isabel F.