.

12/12/08

Compromís amb la llengua

L'altra dia signàvem un conveni amb la directora del Centre de Normalització Lingüística de Sabadell i avui he llegit un article seu que us proposo en el bloc. M'ha semblat interessant.


El CNL és un consorci fruit de la col·laboració entre la Generalitat i l'Ajuntament de Sabadell, però és sobretot un centre de ciutat, un centre situat en un local municipal, el Casal Pere Quart, a la Rambla. No només està format per l'Ajuntament sinó que li cal treballar a prop de l'Ajuntament perquè té un idèntic objectiu: apropar la llengua a les persones, oferint cursos, recursos pedagògics i activitats culturals que hi estan relacionades.

Avui tenim una nova societat, de molts orígens, de moltes procedències. Debatem entre si és millor la multiculturalitat o la integració, i potser una bona solució és enriquir-nos amb la pluralitat, la diversitat, a la vegada que coneixem i estimem allò que és propi de cada terra i que és una tasca exclusiva nostra defensar.
El programa del Voluntariat per la Llengua és un programa de participació lingüística que posa en contacte catalanoparlants amb persones que estan aprenent la nostra llengua amb la finalitat de crear espais de conversa quotidiana que els permetin la pràctica oral.
Estem satisfets que el CNL hagi signat més de 70 convenis amb diferents entitats de la ciutat i que des de l'inici del programa a Sabadell hàgim format més de 1.000 parelles.

Això vol dir més de 1.000 persones que estan aprenent la nostra llengua, amb orígens molt diversos, amb més de 1.000 persones que fa anys que viuen aquí, hi hagin nascut o no, creant una ciutat més propera i cohesionada.

Perquè en definitiva creiem que aquesta és la millor política lingüística: veure la llengua com un aspecte necessari per desenvolupar-se a Catalunya i també com un llaç d'unió entre les persones. Un espai d'oportunitat i de relació.

L'Ajuntament i el CNL han fet un pas més i han signat un conveni que significa sobretot la culminació d'un procés amb el voluntariat lingüístic. Som la primera ciutat amb més de 200.000 habitants que signa un acord d'aquestes característiques.

És veritat que no són pas els papers els que determinen les col·laboracions i que l'Ajuntament ja faci temps que pren partit per la difusió de la llengua —només hem de pensar en el Reglament municipal de l'ús del català—, però hem deixat palesa per escrit una visió, una forma d'entendre la llengua i el seu paper cohesionador que compartim, defensem i, sobretot, treballem de la mateixa manera.

Amb aquest acord, l'Ajuntament pren un compromís de difusió del programa entre els ciutadans i ciutadanes. També en farà difusió entre el personal de l'Administració local i les parelles lingüístiques gaudiran de la possibilitat de poder assistir de forma totalment gratuïta als espectacles culturals que hi ha programats a la ciutat.
Amb tot això, podem dir ben clar i ben català que ni en la llengua ni en la defensa de la cultura catalana hem perdut mai pistonada.
Elisabet Palomés
Directora del CNL

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Està molt bé això d'impular el català com un espai d'oportunitats i de convivència, de fet participa molt, trobo de la idea de "ciutat amable" que li he sentit dir tantes vegades a l'alcalde. Molt interessant!

Josefa Martí

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per trobar interessants aquestes reflexions que compartim.

Elisabet Palomés