.

31/7/07

Descobertes personals

Tot i que com haureu observat la ciutat no para en cap estació de l’any, i us aniré informant puntualment de tot allò que consideri important i d’interès comú per a tots els que fem de Sabadell el nostre entorn diari, però, a més, vull aprofitar aquests dies estiuencs per donar-vos una visió de mi més personal.
Per això voldria compartir amb tots vosaltres les meves descobertes personals, paisatges que m’han cridat l’atenció, persones que he conegut i que m’han impressionat, coses que he llegit i que m’han fet pensar en la nostra ciutat...
Aquí venen les meves aportacions d’aquestes descobertes que us ofereixo amb el prec que vosaltres també em feu arribar les vostres.

Sabadell i Pere Calders
Com a molts de vosaltres m’agraden els contes de Pere Calders, un dels millors narradors de la nostra literatura. Pel seu humor intel·ligent i aquesta barreja tant encertada entre la realitat i la màgia. Aquests dies he descobert el fort vincle Sabadellenc de Pere Calders. La seva mare era sabadellenca i l’escriptor va passar la seva infantesa en una masia entre Sabadell i Polinyà. Un espai que recordarà sempre, sobretot durant la fosca època de guerra i de l’exili.

Però si aquí s’acaba la influència física de Sabadell, també hi serà indirectament molt present en la seva literatura. Pere Calders va ser influït poderosament per la Colla de Sabadell, en especial Pere Quart que va ser el seu principal mestre en el fi i difícil art de la ironia.

Sabadell, l’art i el coratge: Jesús Méndez Castero
A Sabadell tenim un artista ple de talent i de coratge, em refereixo a Jesús Méndez Castero, que ha guanyat el Premi Rovira-Beleta de guions cinematogràfics. Es dóna la circumstància que el guanyador és paraplègic arrel d’un accident de moto produït fa uns 14 anys, i que el tema del guió guanyador, “La sonrisa de Julia” va sobre les vivències d’una nena de 5 anys també de Sabadell amb càncer. Felicitats pel talent i la humanitat i sensibilitat d’aquest artista de casa nostra.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Que bonica aquesta troballa de Pere Calders... els seus contes estan plens d'humanitat i de finals inesperats, ara me'l llegiré encara més de gust, sabent aquesta curiositat entre el seu lligam entre la nostra ciutat i ell.
Jo per aquest estiu us recomano Sandor Marai, que és un autor que està molt bé, aquest segur però que no té cap lligam amb la nostra ciutat.

Salvador

Anònim ha dit...

Si, l'estiu és molt bona ocasió per fer un forum literari. la meva proposta és perquè llegiu l'Imma Monzó, el llibre es diu "un home de paraula" i explica la mort del seu marit, tot el que els ha unit. En el fons és un llibre positiu perquè agreix tot el que han compartit al marge de la pena de perdre'l

I vostè alcalde, quin llibre s'està llegint en aquest moment?

Lourdes Sans