.

28/8/08

Un acuerdo sobre financiación municipal imprescindible

En primer lugar os quiero dar las gracias a todos y todas los que diariamente seguís este blog y me enviáis vuestros comentarios y observaciones, tanto en abierto como en privado sobre los temas que aquí trato.

Hoy quiero dar respuesta a muchos que lo seguís desde diferentes puntos de la geografía española que me habéis pedido que publique también en castellano para poder entender algunos de los temas que trato.

Estreno pues el blog en castellano con un artículo sobre financiación que publiqué como Alcalde de Sabadell y presidente de la Federació de Municipis de Catalunya en La Vanguardia el pasado 13 de agosto.

Los Ayuntamientos también somos gobierno de Catalunya

Nos encontramos en un momento histórico en el que se está negociando un nuevo modelo de financiación autonómica y no podemos perder la oportunidad de revisar el cambio de modelo de financiación de los Ayuntamientos. Así lo hemos expresado desde el municipalismo catalán, representado por la Federació de Municipis de Catalunya y la Associació Catalana de Municipis i Comarques, en un documento conjunto que reivindica que es urgente y prioritario que en el 2008, además del establecimiento de un nuevo modelo de financiación autonómica, se defina un nuevo marco de competencias y de financiación adecuado para los municipios. Además, hemos propuesto una serie de medidas de carácter extraordinario a emprender hasta que este acuerdo se haya cerrado.
Los Ayuntamientos tenemos unos recursos claramente insuficientes por el grado de responsabilidad y competencias que estamos asumiendo. Llevamos 30 años reivindicando este cambio de modelo y si no se aborda ahora no será ni justo ni legítimo. Por eso, desde la lealtad institucional y el pleno apoyo al gobierno de la Generalitat en este momento de negociación, queremos expresar que no aceptaremos un cambio de modelo que no de respuesta positiva a nuestras necesidades. Necesitamos financiación para poder hacer frente a la inversión pública y para dar respuesta a las competencias que actualmente estamos asumiendo desde el ámbito local, sean propias o no. Deben cubrirse el 100% de las competencias impropias de los Ayuntamientos, el 100% de las competencias derivadas del Estatut y para el resto de la actividad municipal la cantidad que sea necesaria y que corresponda a los entes locales.
Y más aún en un momento en el cual la economía ha entrado en un proceso de fuerte desaceleración. Esta situación económica afecta directamente y en primer término a los ciudadanos y ciudadanas, a los vecinos y vecinas de los municipios que representamos. Por este motivo, los Ayuntamientos debemos potenciar más que nunca las políticas sociales, especialmente para las personas más frágiles, y también, en la medida de lo posible, debemos impulsar políticas activas de ocupación combinándolas con medidas de replanteamiento del gasto, de austeridad y de la máxima eficacia en la gestión pública. Al mismo tiempo, no podemos dejar de asumir responsabilidades que hasta ahora, en muchos casos sin tener las competencias, hemos desarrollado. De forma especial, en el ámbito de la vivienda social, para compensar en la medida de lo posible el descenso de la inversión privada.
Para poder asumir estos objetivos, en un contexto de reducción de los ingresos asociados a la construcción y de caída de los ingresos de otras administraciones, sobre todo de ámbito europeo, es totalmente necesario y urgente que el Estado y las Autonomías reconozcan el papel fundamental de los entes locales en la prestación de servicios a la comunidad y los doten de los recursos necesarios para hacerles frente. Este nuevo modelo de financiación local necesariamente tendrá que revisar los recursos tributarios propios bajo la perspectiva de mejorar su gestión y eficacia y no para incrementar la presión fiscal. La fiscalidad municipal debe ser, por encima de todo, un instrumento de redistribución económica y social.

La Comissió Municipalista de Catalunya propone una serie de medidas provisionales mientras no se resuelva el problema de la financiación. Algunas de éstas, podrían ser el estudio de una moratoria en la aplicación de la Ley General de Estabilidad Presupuestaria y una reforma urgente de la misma, que permita que aquellas administraciones que cumplan con el resto de ratios legales y que demuestren una suficiente capacidad financiera puedan aumentar su capacidad de endeudamiento en un número limitado de ejercicios o la creación de un fondo específico que permita retornar el IVA pagado por las inversiones realizadas por los Ayuntamientos, con la obligación de reinvertirlos en nuevos proyectos.
Son sólo algunas propuestas. Pero hay otras. Todo con un objetivo claro: que los Ayuntamientos, de una vez por todas, dispongamos de los recursos que son justos y que nos permitan continuar dando respuesta a las necesidades y demandas de nuestros vecinos y vecinas. Una negociación catalana de la financiación con el gobierno español que no tenga en cuenta el mundo local no será una negociación que los Ayuntamientos podamos sentir como nuestra.

Millors escoles per a una millor educació

Imatge del final de la visita amb la directora del CEIP Miquel Martí i Pol, Dolors Armengol, la cap d'estudis, Carme Pardial, i el cap del programa d'equipaments educatius, Toni Fochs.

Les obres que s’estan duent a terme aquest estiu als centres educatius formen part d’una política arrelada a l’Ajuntament. Aprofitem que no hi ha activitat escolar per fer clares millores que permetin a tots els nens i nenes començar el curs amb els equipaments educatius en les millors condicions possibles.

Aquest estiu hem invertit uns 680.000 euros. Una de les actuacions més emblemàtiques ha estat la del pati del CEIP Miquel Martí i Pol, on hem construït una escala i hem millorat l’hort escolar, entre d’altres tasques. També hem treballat en d’altres centres amb tasques de pintura, manteniment dels jocs infantils i qüestions relacionades amb la seguretat, sense oblidar les instal·lacions informàtiques i els espais exteriors.

Nou curs, nous reptes

Imatge de la primera reunió del govern, després de vacances, celebrada el 25 d'agost
Hem començat el nou curs polític amb la il·lusió renovada. I amb la mirada posada sobretot en la reactivació econòmica i les polítiques socials, dues qüestions que enguany mereixen una atenció especial.

Per això, farem un seguiment setmanal dels indicadors econòmics en el si de la Junta de Govern Local i Deliberativa i impulsarem unes jornades econòmiques per al proper mes d’octubre. Les jornades comptaran amb la participació de representants de l’administració com també de membres dels principals agents econòmics com són les empreses, els sindicats o les institucions financeres.

També farem una provisió de fons per aquest exercici perquè les partides dedicades a polítiques socials estan gairebé exhaurides, com a conseqüència del nou context econòmic, on cada vegada més persones es troben en una situació difícil. No només cal revisar a l’alça el pressupost del 2009 sinó també fer una revisió del 2008.

Finançament per als ajuntaments

Aquest nou curs s’enceta també amb un front comú de les entitats municipalistes per exigir més recursos per als ajuntaments. En el nou model de finançament de l’administració, els ajuntaments han d’obtenir més recursos de les altres administracions, és a dir, de la Generalitat i de l’Estat, per fer front a aquesta despesa que fins ara no és competencialment vinculada com també els nous reptes de la nova societat. Per tant, no podem estar al marge en aquest moment històric perquè els ajuntaments també som govern.

21/8/08

Solidaritat davant la tragèdia aèria de Madrid

Les banderes de l'Ajuntament de la nostra ciutat onegen a mig pal des d'aquest matí i durant tres dies. És un petit símbol per traslladar la solidaritat de Sabadell a les famílies i amics de les víctimes de l'accident aeri de Madrid. Un accident que ens ha impactat profundament i que, malauradament, ha costat moltes víctimes humanes i famílies destrossades. Des d'aquest bloc el condol a tots ells.

19/8/08

El Tunel d'Horta ha de ser viari i ferroviari

Com a alcalde de Sabadell he demanat al govern de la Generalitat, que està treballant en l’avantprojecte del Pla territorial metropolità de Barcelona, que el futur túnel d’horta sigui tant viari com ferroviari per tal de millorar les connexions i la mobilitat entre el Vallès Occidental i la capital catalana.

Considero que es cometria un error històric si el túnel d’horta no fos viari i ferroviari. No es pot renunciar a una nova connexió viària amb Barcelona: l’interès general ha de prevaler sobre algunes consideracions polítiques. A mes, si el túnel d’horta viari fos de peatge, aquesta connexió viària podria sufragar el cost de la connexió ferroviària i, per tant, garantiria la inversió en infraestructures en un moment de recessió econòmica. Tal i comvaig dir quan vam aprovar el Pacte per a les Infraestructures de Sabadell que s’ha de treballar per conciliar el respecte al medi ambient amb el dret de mobilitat de les persones. Sense cap mena de dubte, la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes passa per posar fi al dèficit històric que s’arrossega en matèria d’infraestructures.

La materialització d’una nova connexió viària i ferroviària entre Barcelona i el Vallès Occidental a través del túnel d’horta és una de les demandes que va quedar plasmada en el Pacte per a les Infraestructures de Sabadell.

El document, que es va signar a Sabadell el passat mes d’abril amb el màxim consens de les entitats del Consell de Ciutat i la participació d’alguns grups polítics, reflecteix la voluntat de Sabadell en matèria d’infraestructures de futur. L’acord ser traslladat a la Generalitat perquè el tingui en compte en l’elaboració del Pla territorial metropolità de Barcelona.

L’ampliació que actualment s’està fent dels ferrocarrils de la Generalitat, el metro de Sabadell, està revolucionant la manera de moure’s per la ciutat i representa un important pas endavant en la millora de les vies de comunicació per la ciutat.

Aquesta ampliació era un dels punts que defensava el pacte que, anava més enllà i també advocava per la construcció d’un Túnel d’horta viari i ferroviari, una nova estació de RENFE a Can Llong, una nova línia orbital ferroviària, les rondes de Sabadell i la participació de l’Ajuntament de Sabadell en un futur consorci que gestioni l’aeroport, entre d’altres.

18/8/08

El camp de la Creu, gairebé a punt



Cada any aprofitem el mes d’agost per reparar i millorar les escoles, l’asfaltat d’alguns carrers, per preparar la Festa Major i per millorar les instal·lacions esportives. En definitiva, continuem treballant per posar-ho tot a punt i en les millors condicions pel setembre, pel nou curs.

I aquest agost es treballa molt en la instal·lació de gespa artificial al camp de la Creu perquè la Unió Esportiva Sabadellenca comenci nova temporada amb les millors garanties. Aquest és un pas més en el procés de millora dels equipaments esportius de la ciutat i el primer fruit del conveni que l’Ajuntament va signar amb l’Associació de Clubs de Futbol de Sabadell per dotar de gespa artificial els camps de la ciutat. Treballarem per estendre-ho a d'altres camps i continuarem apostant per l’esport i la millora de totes les instal·lacions.

16/8/08

A per la Segona A!



A les portes de començar una nova temporada, vull transmetre, com a alcalde, la il·lusió de la ciutat perquè aquest sigui l’any de l’ascens del Centre d’Esports Sabadell a Segona Divisió A. Sabem que aquesta fita requerirà treball, dedicació, esforç i sobre tot passió pel Sabadell. Sabem també que no serà un camí fàcil però hi tenim confiança. El CES és un club centenari que compta amb la implicació de la ciutat. És cert que ha passat per moments difícil però per sobre de tot sempre hi ha hagut il·lusió. Una il·lusió que de ben segur es mantindrà aquesta temporada i serà clau per assolir nous reptes.

El CES, a l’igual que altres entitats esportives de la nostra ciutat, forma part de la nostra història. De fet, el futbol juntament amb altres disciplines com per exemple la natació, l’atletisme, les arts marcials o el patinatge...han consolidat la nostra ciutat com un referent dins el món esportiu. Estic segur que podrem continuar celebrant molts èxits dels nostres esportistes.


Aquest dissabte ja vam poder viure el suport i caliu dels aficionats. El Centre d’Esports Sabadell, en la seva posada de llarg, contra el Nàstic de Tarragona va estar a l'alçada contra un equip de Segona A. I tot i que el resultat va ser d’empat a 1, l’afició sap apreciar l’esforç de tot l’equip, que s’hi va implicar al màxim i va tenir el control del partit en la segona part. L’equip va donar molt bona impressió, que de ben segur es traduiran en èxits importants durant la temporada.

La Bassa: una bona opció


Amb les xifres assolides aquest estiu, la Bassa s’ha confirmat un cop més com un dels equipaments amb més poder d’atracció. Des que es va iniciar la temporada i fins al 31 de juliol, la Bassa va rebre 92.000 visites, unes 10.000 més que la mitjana dels darrers anys! També s’han incrementat els usuaris a les piscines municipals, que han registrat un total de 49.805 visites, 2.300 més que la mitjana obtinguda en l’última dècada.

Aquestes xifres ens permeten interpretar que la Bassa i les piscines municipals constitueixen una molt bona opció per als sabadellencs i sabadellenques que passen l’estiu a la ciutat. Són espais ideals per passar-hi estones sols, amb amics o en família, això sí, sempre des del respecte per la resta d’usuaris i també per les instal·lacions. La Bassa i les piscines han esdevingut una gran oportunitat per refrescar-se, gaudir de l’aigua i perquè no, també de la pràctica esportiva, sense necessitat de sortir de Sabadell.

Felicitats per tant als professionals que treballen en aquests equipaments per l’èxit assolit i per fer possible que tots i totes gaudim de les nostres estones de lleure!

8/8/08

La Plaça dels Jardinets dels Gegants de Gràcia, remodelada


“La tendència humana a jutjar importants les petites coses ha produït moltes coses grans”. És una frase del científic Lichtenberg. És cert: els grans projectes poden canviar una realitat però també ho poden fer, i d’aquí la seva importància, les petites coses. El mateix passa amb la vida de la ciutat. La conservació i millora dels grans espais ha de formar part de la nostra agenda, però no per això hem d’oblidar aquell racó, aquella plaça que dóna als seus veïns i veïnes més qualitat de vida.

Precisament donant resposta a les peticions dels ciutadans i ciutadanes, recentment hem arranjat la zona infantil i d’estada de la plaça dels Jardinets dels Gegants de Gràcia, al costat de la Gran Via. Les obres han agrupat els jocs destinats als infants, s’ha incorporat un tobogan i s’hi ha col·locat una tanca. També s’han condicionat els bancs de la plaça. D’aquesta manera, els veïns i veïnes han guanyat un espai renovat i continuem endavant per un espai públic còmode i de qualitat.

4/8/08

Ànims als nostres esportistes als Jocs Olímpics!


A pocs dies perquè comencin els Jocs Olímpics de Pequín, voldria expressar el nostre suport als esportistes sabadellencs que participaran a la cita olímpica. Heu aconseguit arribar-hi gràcies a la vostra preparació, entusiasme, treball i esperit de superació. La ciutat n’està orgullosa i per això vull donar-vos l’enhorabona i alhora les gràcies perquè amb el vostre talent i esforç no només us supereu dia a dia sinó que porteu el nom de Sabadell més enllà de les nostres fronteres. Gràcies doncs al Miquel Quesada, al nedadors del CNS Aschwin Wildeboer, Arantza Ramos i Sergio García, a la pivot sabadellenca Lucila Pascua..... Gràcies a tots els esportistes que feu possible que el nom de Sabadell arribi fins a l’altra banda del planeta.

Arribar a uns Jocs Olímpics és ja per qualsevol persona un gran èxit. Des d’aquí només vull desitjar als nostres esportistes molta força i ànims. Estic segur que el vostre paper ens farà sentir, si cap, encara més orgullosos. Enhorabona!

Una nova connexió entre Can Llong i Ca n’Oriac


Avui he pogut visitar el nou tram del carrer de Budapest, entre l’avinguda d’Estrasburg i el carrer del Nord, tot just abans que es retiressin les tanques i s’obrís al trànsit. Amb l’entrada en funcionament d’aquest nou vial, els veïns i veïnes de Can Llong i Ca n’Oriac han guanyat una nova connexió entre els seus barris. Ara la mobilitat a la zona és molt més senzilla. Amb el nou tram s’ha superat la barrera que suposava el pas de la via del tren per la zona.

El procés no ha estat senzill. S’han hagut de rehabilitar els pilars i l’estructura del pont del tren i obrir un espai per sota per tal que els cotxes i vianants poguessin passar. Ara però, els treballs han acabat i els ciutadans i ciutadanes podem gaudir d’un espai per on els cotxes poden passar però que també compta amb còmodes voreres per als vianants, amb bancs i una font, i amb un carril bicicleta que tanca l’anella de carrils de Can Llong i completa l’itinerari entre el Parc de la Romeua i el Parc de Catalunya.

Aquesta és doncs una molt bona notícia per als barris de Can Llong i Ca n’Oriac i per extensió per al conjunt de la zona nord. Una actuació més en la línia de millorar constantment la mobilitat a la ciutat i la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

2/8/08

Els Ajuntaments també som govern de Catalunya



Els Ajuntaments catalans demanem que se’ns tingui en compte en el procés de negociació entre l’Estat i la Generalitat per al finançament autonòmic. En aquest moment històric en què s’està negociant un nou model de finançament no es pot perdre l’oportunitat de revisar el canvi de model de finançament dels Ajuntaments. És per això que, conjuntament amb el president de l'ACM, el company i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, hem presentat l’acord de la Comissió Municipalista de Catalunya sobre el finançament que reivindica la revisió del finançament local al mateix temps que es discuteix el finançament global de Catalunya i han proposat les mesures de caràcter extraordinari a emprendre fins que aquest acord estigui tancat.

Els Ajuntaments tenim uns recursos clarament insuficients pel grau de responsabilitat i competències que estem assumint. Portem 25 anys reivindicant aquest canvi de model i si no s’aborda ara no serà ni just ni legítim: els Ajuntaments no podem estar al marge de la negociació i no comptar en aquest canvi de model. És per això que des de la lleialtat institucional i el ple suport al govern de la Generalitat en aquest moment de negociació, volem dir que no acceptarem un canvi de model que no doni resposta positiva a les nostres necessitats.


A més, en l’actual situació econòmica si no s’aborda aquest canvi de model de finançament dels municipis catalans ens podem trobar en una situació dramàtica. I ho plantegem des de la responsabilitat i el ple suport al procés endegat. Cal finançament per poder fer front a la inversió pública i per donar resposta a les competències que actualment estem assumint des del món local, siguin pròpies o no. Hem de participar de la cistella de l’Estat i de la Generalitat. La governació del país té tres nivells: estatal, autonòmic i local: per això volem estar a la taula i participar en la redefinició del model. Cal que es cobreixi el 100% de les competències impròpies dels Ajuntaments, el 100% de les competències derivades de l’Estatut i per la resta de l’activitat municipal la quantitat que correspongui als ens locals.