.

23/1/08

Sabadell pel canvi climàtic


El canvi climàtic és un problema actual, que hem provocat des de les economies més desenvolupades i que afecta tot el planeta. Els científics han fet saltar totes les alarmes des de fa temps. Aquest fenomen està provocant danys molt importants en el paisatge del planeta, en la fauna. I la nostra economia també se n'està ressentint.

Ho advertia l'economista i acadèmic britànic Nicolas Stern ja fa 2 anys, entre molts altres estudiosos. A València i a Balí, també s'hi han fet ressò. No és un problema banal. Els científics han fet la feina, han examinat i conclòs amb claredat i ara és l'hora dels polítics i de la societat

Un cop més a Sabadell volem anar per endavant i som pioners en posar fil a l'agulla a un problema d'escala internacional. Aportarem el nostre gra de sorra a nivell local. I hi treballarem amb el Protocol del Canvi Climàtic.

Per exemple, Sabadell està fent un gran esforç per l'estalvi: reutilitzant l'aigua pel rec, racionalitzant les fonts ornamentals... Treballem pel manteniment del medi ambient, i concretament, per reaprofitar un bé tant preat i escàs com és l'aigua. Aquesta és la filosofia del Pla Director reutilització de l'aigua que preveu que en 10 anys hi hagi un estalvi d'un milió de metres cúbics d'aigua l'any.

Reprenent el tema més global del Canvi Climàtic he de dir que la nostra feina es projectarà en dos eixos: seguint les directrius de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic que el 14 de febrer es clourà a Barcelona i les actuacions que s'articulin des de la ciutat i que anirem definint progressivament. Aquest protocol suposa un ampli acord en què impliquem l'administració pública, les empreses, sindicats, la classe política i la societat civil elaborarem un full de ruta per revertir aquest procés

Vull agrair solemnement a tots els que esteu aquí el vostre compromís amb el medi. Perquè aquest, més que cap altre, ha de ser un compromís compartit. El protocol crea un marc de treball conjunt. A partir d'aquí, anirem desgranant i aplicant mesures concretes i transversals relacionades amb el transport, la indústria, els residus i altres activitats humanes, per reduir les emissions d'efecte hivernacle. També es desenvoluparà un pla d'informació i educació en matèria de mitigació del canvi climàtic per tal de sensibilitzar la població.

Així donem continuïtat al treball de que des de fa anys realitza l'Ajuntament de Sabadell a través de l'Agenda 21, de l'Agenda 21 escolar i del Fòrum cap a la sostenibilitat.

El protocol que ara signem aprofita l'experiència d'aquestes actuacions i dóna resposta als nous reptes del moment. Ara toca arremangar-se i treballar. I és feina de tots i totes!