.

16/2/07

El temps, gran escultor de la ciutat i les seves entitats

Quina és la veritable edat d’una persona o d’una entitat? N’hi ha que tenen una edat física de 70 anys, un cor de 18 anys, la mirada d’un nen... hi ha tantes edats en un mateix individu! L’edat física, espiritual, emocional... potser en harmonitzar les nostres edats consisteix l’art de viure.
N’hi ha que amb el temps es fan forts, savis i millors com les entitats de la nostra ciutat. El temps, aquell gran escultor! que deia l’escriptora Marguerite Yourcenar. De ben segur que el temps esculpeix de cadascú el seu veritable rostre.
M’emocionen els aniversaris perquè signifiquen tantes coses! Sobretot els aniversaris que reuneixen la unió de més d’un, d’allò viu, aquell centre o entitat, creat des de l’entusiasme comú de vàries persones. Sabadell, ciutat d’entitats[1], ha aportat algunes de les forces econòmiques, socials i culturals més importants de Catalunya. Junts fem ciutat des de fa moltes dècades, des de la tradició i la innovació.
Les coses més importants són fràgils: l’amor, l’amistat, fins i tot la pròpia vida. Per això cal esmerçar-hi tota la cura i atencions per enfortir allò tan valuós que requereix tota la nostra vigilància. Una ciutat dinàmica, emprenedora, amb persones generoses que després de la feina i els entrebancs del dia a dia dediquin part del seu temps als altres diu molt d’una forma de ser importantíssima però que pot ser tan fràgil com un castell de sorra. Una obra bella i efímera sotmesa a continus perills, per això les entitats de la ciutat són com les bigues, les columnes vertebradores que donen cos, força i solidesa a la nostra ciutat.
El nostre cor té l’edat d’allò que estima, per això tot i que sumant les edats de les nostres entitats, superem el mil·leni, la ciutat, les seves entitats i persones, conserven la mirada expectant, plena d’espurnes d’il·lusió dels principis.
Tot i que cal remuntar-se molts anys en el temps no puc evitar imaginar que les nostres entitats, tan antigues i fortes, van començar sense recursos, amb més il·lusió que diners, amb el risc d’un futur incert.
El temps, de nou gran escultor, ha donat a cadascú la importància que té, i avui podem dir orgullosos que Sabadell té algunes de les entitats més antigues, històriques i tradicionals de Catalunya.
Sabadell, una ciutat al servei de les persones. Què significa aquesta frase? Significa que tota la ciutat, no només l’administració, sinó tota la ciutat amb les seves entitats culturals, esportives, solidàries, empresarials... està al servei de les persones. Sense el seu esforç, la seva tenacitat i coratge, els ciutadans de Sabadell no tindrien els serveis, les oportunitats i possibilitats d’una veritable ciutat emprenedora i activa.
L’encantadora actriu Katherine Hepburn deia en to de broma que quan més s’envelleix més s’assembla el pastís d’aniversari a una desfilada de torxes. Pel que fa a les nostres entitats, a les nostres persones només desitjo que aquest camí de llum i de temps sigui el més llarg i brillant possible!

[1]El Cercle Sabadellès 1856 i la Banda de Música de Sabadell, 150 anys cadascuna, són seguides amb pocs anys de diferència amb la Germandat de Sant Antoni Abad, la colla Vella fundada l’any 1871 i l’Orfeó de Sabadell del 1904. Altres entitats amb més de 80 anys de la nostra ciutat són el Centre Parroquial de Sant Vicenç i de la Societat Cultural i recreativa el Ciervo. I pel que fa als aniversaris podem celebrar el 65 aniversari del Niu D’Art de Sabadell, la seixantena d’anys de l’Institut Sallarès i Pla i Sabadell Sardanista, 50 anys de la Societat Coral Estrella Daurada, la Joventut de la Faràndula i de Joventuts Musicals, 35 anys de l’Òmnium Cultural, 30 anys de l’Esbart Sabadell Dansaire i de la Lliga dels Drets dels Pobles, 25 anys dels Amics de l’Òpera de Sabadell i el 20è aniversari de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Juntament amb entitats tan emblemàtiques com la Caixa Sabadell, fundada l’any 1859, el Banc Sabadell del 1881 i la Cambra de Comerç del 1886 així com les associacions de veïns nascudes amb els barris és pot veure una mostra representativa però incompleta d’algunes de les nostres entitats més rellevants.