.

8/2/08

Treballem pel Parc de Salut

Moment de la roda de premsa de presentació del Parc de Salut al Taulí

Aquests dies s’ha parlat molt del Parc de Salut però, malauradament, no s’ha fet esment ni en una sola ratlla al contingut del projecte. I és una llàstima perquè sense cap mena de dubte és una iniciativa que donarà un valor afegit a la nostra ciutat i a Catalunya: està concebut perquè sigui un referent en l'àmbit de la recerca científica i mèdica.

El seu objectiu és impulsar productes i serveis basats en noves tecnologies aplicats a la medicina a partir de la col·laboració i el treball de clínics investigadors, universitaris i empreses. Per dir-ho d’una forma més planera: facilitarà avenços tan importants com, per exemple, el dit quirúrgic per a les intervencions d’hèrnia, que facilita i agilita la feina dels cirurgians, o el llum de quiròfan amb sensors que eviten les ombres a les mans dels cirurgians.

La primera fase del Parc de Salut preveu la construcció del Centre d’Investigació en Noves Tecnologies Aplicades a la Medicina i en fases successives està prevista la construcció de dos edificis més: un destinat a recerca i iniciatives empresarials i un altre destinat a la docència. Així doncs, el projecte preveu tres àmbits d’actuació: la innovació, la docència i els serveis de valor afegit .

La responsabilitat del govern de l’Ajuntament és facilitar al màxim que aquest projecte es pugui desenvolupar. És per això que mentre no es resolgui el contenciós que ha interposat l’Entesa per Sabadell amb el suport d’altres partits polítics es començarà la construcció de la primera fase del Parc de Salut en uns terrenys que pertanyen a la Generalitat en el mateix recinte de la Corporació Sanitària Parc Taulí. Aquesta solució compta amb el suport de les entitats promotores del projecte i les institucions que li donen suport econòmic.

Aquest canvi suposarà un retard en l’execució de les obres però permetrà no perdre les ajudes i subvencions amb les quals comptem a dia d’avui. Cal recordar que els promotors del Parc de Salut ja havien anunciat que en la situació d’inseguretat jurídica sobre la titularitat dels terrenys que provoca el contenciós no continuarien endavant amb el projecte, la qual cosa suposava perdre bona part dels recursos que s’han aconseguit i l’oportunitat històrica de desenvolupar el Parc de Salut en la bona posició i conjuntura actual. La solució que s’ha adoptat, doncs, permet a les entitats i institucions promotores i a tots els professionals que treballen per fer realitat el Parc de Salut des de fa anys continuar endavant amb el projecte.

S’ha parlat molt en aquests dies de la propietat de la Caserna de la Guàrdia Civil. Com a Alcalde sempre he defensat que és nostra, però el govern de l’Estat ens va comunicar oficialment en diferents ocasions que el director general de la Guàrdia Civil, que és qui va signar el conveni de cessió l’any 1998, no tenia autoritat per fer-ho. En converses posteriors, més enllà dels requeriments oficials que ens van fer arribar formalment, ens van posar un exemple molt senzill: és com si el cap de la policia municipal cedís terrenys a una altra administració. Evidentment, no pot fer-ho.

En aquell moment es van plantejar dues opcions: anar al contenciós administratiu i esperar que la justícia després d’un llarg període de temps decidís o arribar a un acord assumible per ambdues parts. En aquell moment vam acordar amb els portaveus de CiU, ICV-EUiA, ERC, PP, PSC i ES que era millor negociar i no anar al contenciós perquè això suposaria un retard en l’inici d’obres que podia ser molt perjudicial pel projecte del Parc de Salut. Després de llargues negociacions, durant les quals tots els portaveus van fer les seves aportacions als termes del conveni, vam arribar a un acord que es va rubricar en un Protocol que vam signar a Madrid el mes d’agost del 2007, amb la presència dels responsables del Parc de Salut, el Ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i jo mateix. Tots els portaveus van mostrar el seu acord en aquell moment.

Ara, mesos després, canvien d’estratègia i posen un contenciós. Al marge de si guanyen o no la demanda, la ciutat hi perdrà. Perquè, si els tribunals anul·len el conveni tornarem al punt d’inici: l’estat ens portarà als tribunals i tornarem a tenir anys de litigis, amb la qual cosa el Parc de Salut ja no es podria portar a terme. Sigui com sigui, la ciutat hi perd.

Per això vull donar les gràcies a totes les entitats, institucions, associacions i professionals que han donat suport als governs de la Generalitat i de l’Ajuntament perquè desencalléssim el problema i es trobés una solució que permeti començar a desenvolupar als que mai haurien d’haver deixat de ser protagonistes: els continguts del Parc de Salut. Convido a tothom a sumar-s’hi en positiu. La nostra ciutat i el nostre país s’ho mereixen!