.

18/6/07

Discurs d'investidura

Us copio aquí el meu discurs d'investidura de dissabte.

Avui torno a tenir l’honor més gran al que una persona que es dedica a la política, a servir a la societat, pot aspirar: ser l’alcalde de la seva ciutat, de la ciutat que estima.

Vull donar les gràcies als meus companys i companyes del Partit dels Socialistes de Catalunya amb els que fa prop de 30 anys comparteixo projecte. Gràcies per la vostra confiança. També a la meva família que sempre ha estat al meu costat. I, especialment, gràcies als ciutadans i ciutadanes que ens han renovat de forma majoritària la seva confiança per formar govern i treballar per fer realitat les oportunitats que Sabadell té per endavant.

Assumeixo la responsabilitat que em doneu amb la mateixa il·lusió, amb el mateix compromís, amb la mateixa passió per la nostra ciutat que ho vaig fer l’any 99 i l’any 2003. Una responsabilitat i un compromís amb tots els sabadellencs i sabadellenques. Amb els que han donat la seva confiança al Partit dels Socialistes, als que l’han donat a d’altres forces polítiques i també amb els que no han participat. Avui, tots junts, podem i hem de començar una nova etapa per fer de Sabadell una ciutat encara millor. Que millori cada dia.

En aquest acte solemne, en aquest edifici ple d’història que va començar com a escola a finals del segle 19 i que ha estat testimoni silenciós de moltes decisions importants, prenc el compromís de treballar per servir a Sabadell amb honestedat, eficàcia, responsabilitat, transparència, diàleg i amb la participació de tothom.

Convido a tots els que representeu a la ciutadania des dels diferents àmbits, i especialment a vosaltres, als regidors i regidores que heu estat escollits democràticament, a compartir aquest compromís amb la nostra ciutat. Al govern, a l’ alcalde, ens trobareu en aquest camí. Amb la voluntat ferma i decidida de posar l’interès de Sabadell per damunt de qualsevol altre interès, per legítim que aquest sigui.

Justament ahir celebràvem el trentè aniversari de les primeres eleccions democràtiques. Fa trenta anys vam votar per primera vegada en llibertat després d’un llarg període sense poder-ho fer. I, avui, em faig ressò d’algunes paraules que s’han dit aquest dies commemorant els valors de la democràcia. Valors que signifiquen llibertat, progrés, respecte per la dignitat humana.

És fonamental el respecte mutu i la tolerància, buscar consensos i centrar els objectius en l’interès general. Pels grans temes d’estat cal unitat i enteniment. Pels grans temes de ciutat també. Els homes i dones que van encapçalar la transició ens van marcar el camí que ha de seguir la política. Només així aconseguirem avançar.

Vivim en una de les millors societats possibles, i si m’ho permeteu, crec també que vivim en una de les millors ciutats possibles. Fa 130 anys que Sabadell va obtenir el títol de ciutat. Hem anat creixent, especialment amb el gran salt demogràfic que es va produir als anys setanta. Vam passar dels 23.000 ciutadans de principis del segle XX a més de 180.000. Però va ser un creixement incomplet, desordenat per la rapidesa amb que es va produir i tenint en compte que es va fer en una època sense democràcia, sense participació democràtica.

Avui, 28 anys després de la constitució del primer Ajuntament democràtic, som una ciutat de més de 200.000 habitants. El nostre gran repte de futur és una ciutat de qualitat, que creixi de forma sostinguda. Sabadell no està en la cursa per ser més gran, sinó per ser millor. Us podria parlar de tot el que s’ha fet en aquests anys.

La nostra ciutat ha evolucionat molt, s’ha transformat completament. Són anys de molta feina i de feina ben feta. I l’hem feta sense comptar ni amb els recursos, ni amb el suport, ni amb el finançament adequat. Hem donat resposta a moltes demandes i necessitats sense tenir ni tan sols les competències per fer-ho. Avui, els Ajuntaments, les institucions catalanes, estem vivint un moment històric marcat pel futur desplegament del nou Estatut, per la nova Llei de l’administració Local i per l’elaboració de la Llei d’hisendes Locals.

Aquesta important renovació de les lleis bàsiques ens porta a un canvi de relació entre les entitats locals, la Generalitat i l’Estat. L’Estatut integra els ajuntaments dins el sistema institucional de la Generalitat, igual que hi són el Govern, el Parlament i la resta d’institucions.
I tenim per endavant moltes millores que ens permetran avançar encara més:

 • Les competències locals garantides estatutàriament gràcies al seu rang de llei orgànica,
 • el principi de suficiència financera,
 • la defensa de l’autonomia local pel Consell de Garanties estatutàries.

Tot plegat ens ajudarà a continuar avançant. Si amb tan poc hem fet tant,
ara que tenim més: què és el que no podrem fer?

Ho aconseguirem assumint aquest compromís del que us parlava abans. El compromís compartit pel progrés de la nostra ciutat. Avui us vull convidar a compartir aquest compromís:

 • El compromís amb l'educació, fent possible prop d'un miler de places de llars d'infants.
 • Us demano que el compromís amb el coneixement, amb el Pla de Biblioteques o amb l’ampliació del campus universitari sigui un compromís de tots i de totes. Perquè l’educació i el coneixement obren les portes del progrés.
 • Us emplaço a fer vostre el compromís amb la cultura, donant suport a les entitats i amb projectes com la Ciutat de la Música o el d’un gran museu al Vapor Turull. Perquè la cultura ens fa més lliures.
 • I el compromís amb l’esport, amb les entitats esportives, amb els esportistes, amb l’ Olímpia o la Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya. Perquè l’esport és treball en equip, esforç i superació.
 • També el compromís amb el comerç, amb la dinamització dels eixos comercials i la renovació dels mercats. Perquè el comerç dona vida a la ciutat.
 • És necessari també un compromís compartit amb la indústria, fent realitat més d’un milió i mig de metres de sostre industrial. Perquè la indústria és ocupació i és progrés econòmic.
 • O el compromís amb l’espai públic, amb la renovació de barris sencers i de tots els racons de la ciutat. Amb la supressió de barreres arquitectòniques, amb espais infantils, amb més flors. Per fer una ciutat més maca. Plena de color. Perquè la millora de l’espai públic suposa millorar la nostra qualitat de vida.
 • Us convido a fer vostre el compromís amb la gestió del sòl no urbanitzable, amb la protecció del rodal, amb la recuperació del Ripoll, amb la consolidació del Parc Agrari. Perquè estimar la natura i protegir l’entorn és la millor garantia de futur.
 • I el compromís amb la recuperació del patrimoni arquitectònic. Amb les masies, els molins del riu i el Castell de Can Feu. Perquè recuperar el patrimoni i donar-li ús actual és valorar la nostra història.
 • O amb l’habitatge social. Farem més de 1.700 habitatges en els propers anys i promourem accions per facilitar el lloguer adreçat especialment a la gent jove que no té suficients recursos. Perquè l’habitatge públic és una prioritat per nosaltres.
 • Estratègic és avançar en el compromís amb les infrastructures de comunicacions, tant ferroviàries com per carretera. Amb les rondes de Sabadell, amb el metro, amb el tren que ha d’arribar fins al nord de la ciutat. Perquè les comunicacions són vitals pel progrés.

I, per damunt de tot, us convido a compartir el nostre compromís amb les persones, amb els joves, amb la gent gran, per la igualtat entre dones i homes, amb els que més ho necessiten, amb les persones especials. Perquè, sens dubte, el més important per nosaltres són les persones. Per tenir més benestar i una millor qualitat de vida per a tothom.

Hem d’assumir el nostre compromís perquè el civisme, la integració, la tolerància i la convivència siguin protagonistes i hem de compartir noves fórmules per gestionar amb garanties el repte que ens planteja la immigració.

És el moment de consolidar encara més Sabadell com una ciutat treballadora, oberta, emprenedora, tenaç, acollidora, amable, que té il·lusió i que s’emociona amb el seu futur. Una ciutat model. Una ciutat de referència pel conjunt de Catalunya. Com ho som ara. Volem continuar avançant per aquest camí.

Aprofito per agrair per endavant la tasca de les entitats, associacions, i institucions, del govern, de l’oposició, dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, de les empreses que estan prestant un servei públic, de tots els ciutadans, de totes les ciutadanes que compartim la ciutat, que estimen Sabadell.

Vull acabar amb un compromís amb la ciutat, amb cadascun dels sabadellencs i sabadellenques, amb cadascun de vosaltres:

 • Em comprometo en nom del govern a governar amb eficàcia, des de la responsabilitat, la transparència, el diàleg i la participació de tothom.
 • Continuarem estant al costat de la gent, de les persones, per compartir les seves preocupacions, les seves il·lusions i els seus somnis.
 • Treballarem, com ho hem fet sempre, posant els interessos de la ciutat per damunt de qualsevol altre.
 • Posarem tot el nostre esforç per fer de Sabadell una ciutat model, amb estil propi, que millori cada dia. Una ciutat per viure, per conviure, per treballar i, sobretot, per ser feliços.
 • I tot això ho farem des del govern, ho faré com a alcalde, amb compromís, amb il·lusió, amb passió per Sabadell.

VISCA SABADELL I VISCA CATALUNYA!

(Consistori al complert recent constituït, 16 de juny de 2007)