.

3/10/07

Molta sort a Joan Maria Roig!


Hi ha dies en què la satisfacció per una bona relació personal t'omple el cor. Això és el que vaig sentir el passat dissabte, durant l'homenatge que vaig rebre per part del fins ara president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques durant la darrera Assemblea Ordinària de l'ACM. En aquesta assemblea el bon amic Joan Maria Roig deixava la presidència de l'entitat.
Voldria compartir amb vosaltres el sentiment d'amistat que hem consolidat al llarg dels anys en què hem compartit la presidència de les nostres respectives entitats municipalistes. Durant aquest temps Joan Maria Roig sempre ha tingut un esperit de col·laboració i un bon tarannà que he apreciat des del primer moment que en varem conèixer.
Com vaig dir a l'Assemblea de l'ACM, crec que Joan Maria Roig representa com ningú els valors de proximitat i de defensa dels interessos locals que caracteritzen els alcaldes. I estic convençut que continuarà treballant en aquesta línia molts anys des d'altres responsabilitats.
També vaig emocionar-me per les paraules emotives que ell em va dedicar, quan va destacar les nostres relacions cordials i intenses.
Fa temps que vam concretar aquest esperit de col·laboració, amb la constitució l'any 2005 de la Comissió Municipalista de Catalunya, en què la Federació i l'Associació Catalana hem unit la nostra veu.
Perquè coincidim en què ha arribat realment l'hora que els ajuntaments siguem protagonistes. Anem pel bon camí. Tenim més força gràcies al reconeixement que el nou Estatut fa dels ajuntaments.
Els municipis som ara part del sistema institucional de la Generalitat, amb la creació del Consell de Governs Locals. Però per avançar realment hem de solucionar definitivament el finançament dels ajuntaments.
Els Ajuntaments no podem incrementar la pressió fiscal als nostres veïns. És insostenible que el repartiment de la despesa pública estigui tan desequilibrat en perjudici dels ajuntaments que hem de gestionar aspectes que competencialment no ens corresponen.
No volem cap competència més sense recursos. Els ajuntaments hem fet, històricament, un esforç per donar resposta a les demandes dels nostres ciutadans i ciutadanes, independentment de si la matèria en qüestió és o no competència municipal. Un exemple és l'habitatge, però també l'educació, la sanitat o les polítiques socials.
Si des de Catalunya demanem a l'estat més recursos i competències, els municipis també reivindiquem més recursos i competències clares.
Tot això amb nous reptes: hem de saber gestionar una societat complexa i canviant.
Fins ara hem demostrat que podem gestionar l'espai públic, ho fem des de fa 28 anys. Ara estem en un nou cicle en el que hem de gestionar unes noves necessitats i ho hem de fer amb intel·ligència emocional.
També crec que els alcaldes i alcaldesses tenim una gran responsabilitat. Estic convençut que tenim un paper important per canviar la dinàmica de falta de confiança dels ciutadans i ciutadanes en els polítics i en la política, que ha provocat molta abstenció en les últimes votacions. Perquè nosaltres som els polítics més propers, els que podem captar de primera ma les necessitats i els neguits dels ciutadans i intentar donar resposta.
Som un sindicat de polítics DIFERENT. Capaços de posar-nos d'acord en benefici dels veïns i veïnes dels nostres pobles, viles i ciutats més enllà de colors polítics.
I, sense cap mena de dubte, una persona que representa aquests valors com ningú és Joan Maria Roig. Molta sort en aquesta nova etapa!







Estic segur que la nova etapa personal que el bon amic Roig inicia li permeti fer realitat totes les seves aspiracions, com estic segur que així serà.