.

22/2/07

La co-gestió dels Centres Cívics

Si vols pots escoltar el meu comentari de veu

Diuen que la confiança no es dóna ni es regala, que és un tipus de relació, de seguretat en l’altre, que s’adquireix amb el temps. Els ajuntaments democràtics porten més de 27 anys demostrant, dia a dia, que no són només l’administració més propera, sinó també una administració eficaç, àgil i atenta al dia a dia i a les necessitats dels nostres veïns i veïnes.

Una ciutat de qualitat significa moltes coses, i inclou necessàriament la participació dels ciutadans en el govern local, per omplir de força els fonaments democràtics de les nostres ciutats i dotar-nos d’eficiència i qualitat. A banda de molts altres aspectes, la ciutat també ha de comptar amb una descentralització funcional, que consideri la distribució equitativa en el territori dels seus serveis i equipaments urbans. Aquesta millora qualitativa de la vida de les persones es tradueix en els centres cívics. Espais de convivència, de participació ciutadana, de formació, de relació i qualitat de vida, d’apropament dels serveis de l’administració a les persones, que són la veritable raó de ser dels ajuntaments democràtics.

Per això ens congratulem que el diàleg i la confiança mútua hagin permès que la Generalitat i els ajuntaments formin una comissió mixta per abordar com es gestionen. Tal com va dir el conseller Puigcercós, cal avançar cap a una cogestió que millori la gestió d’aquests equipaments, amb visió de proximitat i amb consells locals presidits pels alcaldes i alcaldesses. Des del naixement dels centres cívics, els nostres ajuntaments han crescut, en experiència, en mitjans i possibilitats. Reivindiquem més competències per poder desplegar tot el potencial i l’efectivitat que representa el nostre govern de proximitat. Per això ens felicitem d’aquest acord que ens permet participar i promoure els centres cívics. Els ajuntaments tenim la maduresa democràtica suficient i la necessitat real —que cal fer efectiva— de tenir més recursos i possibilitats d’exercir el nostre govern.

Deia al principi d’aquest article que la confiança es construeix amb el temps. Avui la confiança entre la Generalitat i els ajuntaments no comença de zero, partim d’acords com els portats a terme entre la Federació de Municipis de Catalunya i la Generalitat, que inclouen temes tan importants com el pacte nacional per a l’educació, l’acord per fer més places d’escoles bressol conjuntament, els plans territorials de salut, els consorcis per a l’ocupació i el pla de sanejament d’aigües residuals urbanes, entre d’altres. Des d’aquest compromís per la confiança i l’aposta comuna per uns centres cívics de qualitat, com a president de la Federació de Municipis de Catalunya i com a alcalde de la ciutat de Sabadell, ens felicitem perquè el diàleg i la cooperació sigui la via escollida per sumar esforços i recursos per donar el millor servei possible als ciutadans i ciutadanes dels nostres pobles i ciutats.