.

18/4/09

En record dels 30 anys de democràcia local

Mirem al passat amb orgull, mirem al futur amb esperança

Fotografia de família dels homes i les dones que han estat representant Sabadell a l'Ajuntament des de l'any 1979 fins a data d'avui, el 2009.


El Saló de Plens de l’Ajuntament ha estat avui un espai de trobada dels regidors i regidores que des de la recuperació de la democràcia local, ara fa 30 anys, han treballat pel bé de la ciutat i per la consolidació dels valors de convivència. La retrobada a l’edifici consistorial de les persones que durant aquestes tres dècades han fet possible el gran avenç de la nostra ciutat ha estat un acte molt emotiu.

Una emoció que ens ha embargat a tots, però especialment als que van ser regidors a la primera legislatura, al 1979, que van tenir la valentia d’enfrontar-se al gran repte de superar les mancances per fer una ciutat millor. Hem pogut escoltar les paraules de record d’aquells moments dels qui ho van viure en primera persona, com el Pere Alavedra, l’Oriol Civil, el Xavier Bigatà i el Ramon Álvarez. I hem trobat a faltar la veu dels que avui no ens ha pogut acompanyar. La veu del Toni Farrés, l’alcalde que va liderar durant 20 anys aquest Ajuntament.

Antoni Farrés no ha estat avui al Ple, però la seva presència continua viva, com van fer palès els milers de ciutadans i ciutadanes que li van voler donar l’últim adéu visitant la Capella Ardent, instal·lada al Saló de Plens tot just fa dos mesos. I també hem tingut un record emotiu per als regidors i regidores que ens han abandonat, però que continuen vius a la nostra memòria: Josep Moix, Josep M. Plans, Isidre Creus, Joaquin Zamoro, Manuel Garriga, Antonio Pascual, Carme Orriols, Juan José Martínez Bona, Pilar Molins, Lluís Sáez, Antoni Gregori, Maria Basté i Francesc Xavier González.

Als pioners de la democràcia local els devem molt: des de la normalització democràtica del municipi fins al pas del Sabadell gris a la ciutat digna, a l’espai comú de convivència.

La llista de coses que van fer és tan llarga que és impossible de resumir. Però, si hi ha una cosa que destaca per sobre de tot, és que van fer de tots els barris que formen Sabadell i que fins aleshores havien estat aïllats una sola ciutat. I encara van tenir força per fer realitat projectes decisius com el de l’Eix Macià i el Parc Catalunya.

Avui podem dir que hem superat la majoria d’edat i estem en plena edat adulta. Vivim la democràcia com un fet i els avanços socials els veiem com a segurs i irrenunciables.

Per això és important recordar que després de 30 anys no s’ha modificat ni una sola vegada el nostre sistema de finançament, tot i que s’ofereixen molts més serveis que al 1979. Assumim moltes més competències que, ens pertoquin o no, no podem deixar de prestar.

No podem esperar més temps. Perquè els governs locals som la principal garantia de la cohesió social. I per això ens cal comptar amb els recursos necessaris per afrontar el futur amb garanties.
Els que ara tenim la responsabilitat de gestionar la ciutat treballem per mantenir viu el llegat que ens han deixat aquests pioners de la democràcia i millorar encara més Sabadell. Amb il·lusió pels projectes de futur, inventant noves fórmules de gestió, treballant pel bé comú amb la vocació de fer els sabadellencs i les sabadellenques feliços en la seva segona casa, que és la ciutat.

Perquè estem vivint la segona gran transformació de Sabadell. Els primers electes van tenir la gran responsabilitat de transformar la ciutat, de dotar-la dels serveis bàsics essencials.

Avui, malgrat la crisi, avancem a bon ritme pel que fa a l’obra pública, especialment gràcies a les inversions d’altres administracions que ens han costat molts anys d’aconseguir i que actualment s’estan materialitzant.

En total, són més de 1.100 milions d’euros que estan transformant completament la nostra ciutat. Des de Metro Sabadell o les infraestructures viàries, passant per les obres dels equipaments sanitaris i la millora del servei que es dóna en aquest àmbit, les inversions en matèria d'habitatge públic i els diferents equipaments esportius, culturals, cívics, socials i de tot tipus que s'estan impulsant des de l’Ajuntament, o l’impuls a l’economia local, el comerç i l’aposta decidida per la indústria. Tot plegat, tenint sempre les polítiques socials i les persones com a prioritat. Aquesta inversió ens ha de permetre posicionar-nos millor per quan acabi la crisi econòmica que ens afecta de manera global.