Més recursos per als ajuntaments, millor sistema educatiu
Avui hem inaugurat la 4a Jornada d’Educació i Municipis. He tingut l’honor d’obrir aquesta quarta edició amb el conseller d’educació, Ernest Maragall; el president de l’ACM, Salvador Esteve, i el secretari de Polítiques Educatives, Francesc Colomé.
El fet que organitzem conjuntament la quarta edició d’aquestes jornades és, sens dubte, motiu de la felicitació, tant per als que van impulsar la primera edició, com per a tots els que la segueixen fent possible. El balanç que ens permet la distància d’aquests 4 anys recorreguts és molt positiu. Fa quatre anys reclamàvem la corresponsabilitat com a eina indispensable per a una bona organització del sistema educatiu. Ara, la corresponsabilitat és un fet, i la col·laboració entre administracions més estreta que mai. En aquest intercanvi, els ajuntaments ens hem implicat amb dedicació i lleialtat, responent a les demandes ciutadanes, sovint assumint responsabilitats més enllà del marc competencial.
Durant la meva intervenció, no he volgut deixar passar l’oportunitat de fer arribar al conseller el missatge del municipalisme català: necessitem més recursos. Sens dubte, de la mateixa manera que la corresponsabilitat és ja un fet, el punt de desencontre de tota negociació ha estat sempre el finançament. Sense recursos suficients i adequats no podem donar resposta, i haurem de començar a explicar a la ciutadania les coses que no podem fer. Si no revisem els paràmetres del finançament no podrem fer front als nous reptes del sistema educatiu. El món local se’n responsabilitza, perquè l’educació és un eix també de la cohesió social, però sense els recursos necessaris, la fragilitat del sistema s’evidencia, i el correcte funcionament dels serveis perilla. Cal més inversió en educació, i cal que bona part d’aquests recursos es transfereixin als ajuntaments. Només així podrem seguir exercint el nostre paper de garants de la cohesió socials amb plena eficiència. I ho dic des del convenciment que l’educació és motor de progrés social i personal. Aportar recursos a l’educació no és una despesa, és una inversió.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada