.

17/3/07

Els municipis del món volen una veu pròpia a Brussel•les

Un moment de la reunió de la CGLU a París
Aquest divendres he participat a la reunió del Comitè Executiu de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) a Paris. Un dels temes que hem debatut és la necessitat que la CGLU tingui cada dia més força per tal de poder incidir en els diferents òrgans de decisió. En aquesta línia, hem acordat iniciar les passes necessàries per poder tenir veu pròpia a Brussel·les.

Per a mi és un honor compartir taula de treball amb alcaldes i alcaldesses de tot el món com a un dels quatre membres de l’estat espanyol que formem part del Comitè Executiu des de la fundació de la entitat, l’any 2004. El Comitè Executiu és l’òrgan de govern i està format per 112 alcaldes, alcaldesses i altres càrrecs electes locals de tos els continents. Els altres representants espanyols que pertanyen al Comitè Executiu són l’alcalde de Palència i president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Heliodoro Gallego; l’alcalde de Sevilla, Alfredo Sánchez Monteserín; i l’alcaldessa de Gijón, Paz Fernández. Presideixen la CGLU de forma col·legiada els alcaldes de Paris, Bertrand Delanoë; Tshwane (Pretoria), Smangaliso Mkhatshwa; i Quito, Paco Moncayo.
Amb l'alcaldessa de Gijón, Paz Fernández, el tinent d'alcalde de Barcelona José Cuervo i el secretari general de la FMC, Adolfo Moreno

Durant aquesta reunió s’han analitzat els punts principals que es tractaran al segon Congrés Mundial de CGLU, que se celebrarà del 28 al 31 d’octubre d’aquest any a la ciutat de Jeju, a Corea del Sud. Precisament es vol dir a aquesta ciutat la illa de la Pau. Els punts s’inclouran en diferents àmbits:

  • Les ciutats canvien el món
  • Les ciutats canvien el futur de la humanitat, cara al repte del canvi climàtic
  • Els governs locals i la pau, un món millor és possible.

Aquest divendres també hem debatut l’informe de l’eurodiputat Pierre Schapira per al Parlament Europeu dedicat a la participació dels governs locals en les polítiques de cooperació internacional de la UE. En aquest informe destaca la creació d’un fons de 30 milions d’euros anual reservada a la cooperació amb ens locals de països tercers. També es proposen programes més específics dedicats al medi ambient, les migracions, la salut i l’educació, als que també podrien accedir autoritats locals extracomunitàries. A més, l’informe Schapira proposa consultar els governs locals europeus per a l’elaboració de les estratègies de cooperació de la UE amb els diferents països del món.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Sr. Bustos,

Jo sempre he votat CiU per convicció ideològica, però per primera vega m'estic plantejant fer-ho seriosament per vostè. Perquè almenys vostè em dona la sensació que s'estima Sabadell. I la nostra ciutat està per sobre de les idees de partit. Estic satisfet de la projecció que està fent de la nostra ciutat, i molt decepcionat del que ha fet l'opció política que he votat sempre.

Continui treballant com ho està fent per Sabadell. La nostra ciutat s'ho mereix.